Blogback week 5

Pavlov geeft elke week een overzicht van de 6 meest opmerkelijke blogposts, interviews, muziek of filmpjes van de afgelopen week.

Mubarak zegt het met een liedje
Video-edit software. Check. Youtube-filmpjes. Check. Manco aan humor. Check. In de categorie ‘slechtststst van het web’ winnen de zolderkamerknutselkutjes van de website Funny or Die, een van de weinige plekken op het web waar je komische filmpjes kunt koekeloeren zonder daarbij over de grond te rollen van het lachen. Een kunst an sich, zou je zeggen. Dat dan weer wel. Overigens zijn ze wel bij de tijd; sinds Egyptische demonstranten elkanders hersenpannen met een regen van straatstenen bewerken, doen de Amerikaanse soepbroeders hun uiterste best om de ontwikkelingen in een perspectief te plaatsen én van welonderbouwd commentaar te voorzien. Chicago +1. Puppy op 2:13 +1. Rest -100. (EdJ)

Verdienen aan internet in het vliegtuig doe je met Facebook
Een internetverbinding in een vliegtuig. Dat zou toch wel retehandig zijn. Lekker on demand de nieuwe Dexter of Fringe kijken, in plaats van voor de zesennegentigste keer ongevraagd te worden geconfronteerd met Mr. Bean die een goudvis inslikt tijdens de kermisbingo. Dat moeten ze bij Gogo Inflight Internet ook gedacht hebben. Deze internetprovider biedt sinds kort op diverse Amerikaanse lijnvluchten gratis Facebook aan. Nee, geen gratis internet, gratis Facebook. Want zodra u als inhalige surfer iets anders doet dan op profieltjes klikken en digitale duimen de lucht in steken, dient u even $4,95 af te tikken bij de stewardess. Slim verdienmodel, want er wordt als een gek extern gelinkt vanuit Facebook, waardoor je constant getriggerd wordt een stukje verder te surfen. Ik vind dit leuk. (MC)

The Sound of Horror
Al vijftig jaar verwarmt The Sound of Music de harten van mensen met olijke deuntjes, de romantiek van de ontluikende liefde tussen Maria en de kapitein en natuurlijk die zeven vrolijk zingende en dansende Von Trappjes. De film kan niet anders dan een mens gelukkig maken. Maar regisseur Bas den Boer laat zien dat er maar weinig voor nodig is om dit vrolijke verhaal een duistere en onheilspellende draai te geven. (HK)

Drugsmokkel voor dummies
Sta je diep in het rood, zijn al je creditcards gemaxd en voel je je te goed om bij de lokale suup achter de kassa te gaan zitten? Dan kan je misschien een zakcentje bijverdienen met het smokkelen van grote hoeveelheden drugs. Voorheen een tricky business, maar met het het boek ‘I Am the Market’ van de Italiaanse journalist Luca Rastello onder de arm, ben je binnen no time een meester in het omzeilen van de douane. Rastello interviewde een drugssmokkelaar die zichzelf  ‘the Market’ noemt en wel een boekje open wilde doen over het reilen en zeilen in de wereld van drugsmokkelaars. Hij legt duidelijk uit hoe je het spul het beste kan verpakken, en geeft tips die ervoor moeten zorgen dat de douane geen argwaan krijgt. Werkt het ook? Nou, om Brian Fantana uit de legendarische film Anchorman te citeren: 60% of the time it works, every time. The Market zit momenteel een celstraf uit van 22 jaar. (WF)

Alleen op de wereld?
Dat er groepen mensen op aarde zijn die nog nooit met moderne beschaving in contact gekomen zijn, is al tijden bekend, en van een afstandje zijn sommigen ook gefotografeerd. Vooral in Zuid-Amerika leeft een groot aantal stammen dat dezelfde jager-verzamelaar levenswijze hanteert die voor de rest van de wereld duizenden jaren geleden zo gewoon was. De BBC zocht iets tofs om met de belastingcenten van het Engelse volk te doen, en schoot voor het eerst in de geschiedenis videomateriaal van een stam waarmee nog nooit contact gemaakt is. BBC werkt samen met de Braziliaanse overheid om de bedreiging die deze stammen ondervinden naar de voorgrond te brengen; illegale houtkap dreigt het voortbestaan van deze stammen namelijk in gevaar te brengen. Check hieronder de beelden van een groep mensen die na het zien van een ijzeren vogel diezelfde avond waarschijnlijk een varkentje of twee extra offerde voor hun gemoedsrust. (WF)

Indiana Jones zit tegenwoordig gewoon achter de computers
Die technologie van tegenwoordig… Google maakt van de meest doorgewinterde casanova een luie hond. Voor je dagelijkse portie tieten hoef je niet meer op stap, die vind je wel vanachter je laptopje. Maar ook archeologen hebben hun charme verloren: zij vinden hun schatten gewoon met Google Earth. David Kennedy van de University of Western Australia is zo’n luie archeoloog. Zijn arbeidsethos deed het toch al niet goed bij de opvallend jonge, ambitieuze en bloedmooie stagiaires, dus besloot hij zijn heil ergens anders te zoeken. Kennedy startte Google Earth en ging op zoek naar tieten in het Armeense Kut, waar hij ondanks de citymarketing flink bedrogen uitkwam. Uiteindelijk zocht hij naar makkelijke vermaak in de woestijn van Saudi-Arabië, wat gelijk staat aan het zoeken naar een speld in een hooiberg in een nog grotere hooiberg. Toch stuitte de archeoloog daar op meer dan duizend nog niet eerder ontdekte grafstenen. Moe van het zoeken besloot Kennedy zich maar voor even necrofiel te voelen. Het was dat zijn stagiaires hem wezen op de archeologische waarde, anders was het hem nooit opgevallen. Zonder dollen, het is natuurlijk geweldig dat stoffige beroepen een modern laagje krijgen door het internet. Het is nu wachten op de ontdekking van een onderwaterschat via Google Ocean en de ontdekking van een nieuwe planeet in Google Sky. (LvG)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *