Podcast: “Je kunt je niet inleven in een 40-jarige man die zich aftrekt op je foto”

De ondoorzichtigheid van het internet fascineert. Sinds de digitale snelweg bereden wordt, heeft iedereen de kans informatie te verspreiden waarvan het altijd maar de vraag is hoe betrouwbaar deze is. Ik kan het weten, want ik schreef er een hele scriptie over. Onzekere pubermeisjes met misleidende avatars, gezette internetdaters met valse profielen, toetsenbordhelden, anonieme lafbekjes, loverboys: Allemaal profiteren ze van het feit dat je je achter een alternatieve online identiteit kunt verschuilen.

Dit is natuurlijk al een tijd aan de gang, maar deze week kwamen er weer een paar voorbeelden naar voren hoe internet ‘misbruikt’ kan worden via onjuiste informatieverstrekking. Zo werd maandag Club Brugge doelman Stijneke Stijnen in zijnen nekkraag gevat, nadat diens broer op internet een anonieme lastercampagne tegen zijn concurrentkeepers was gestart. De Belg met de beste alliteratie ooit kreeg spontaan zijn congé. In diezelfde week werd bekend dat de lobby voor kernreactoren vanuit de (inmiddels geblokkeerde) site pvvhaaglanden.nl toch echt niet afkomstig was van Geert Wilders en consorten. En in een recent verleden sprak Pavlov met de ‘twitterdouble’ van Matthijs van Nieuwkerk, die wekenlang volgers aan zich bond door zich als de DWDD anchor voor te doen.

Legio voorbeelden dus hoe makkelijk het is om op internet onjuiste informatie rond te bazuinen. In de uitzending van Studradio van afgelopen maandag gingen we over deze kwestie in gesprek met Fleur de Weerd van Stichting Wolf. Zij probeert via haar initiatief kinderen bewust te maken dat alles op het internet openbaar en voor iedereen toegankelijk is. Het leverde een interessante conversatie op over privacy, voorlichting en loverboy rollenspellen. De andere stemmen zijn van @woutf, @JosMoesmanJr, @Marleenwitter en @dorettebos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *