Radiocolumn: Dooie mus van de SGP

Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk opgelucht was toen ik het nieuws hoorde. Het zwaard van Damocles ter waarde van 3000 euro dat boven mijn hoofd hing, gaat voor een jaar terug in zijn schede. Dankzij de SGP is de langstudeerdersboete uitgesteld. En als notoire langstudeerder deed ik daarom een vreugdedansje.

Hoogstwaarschijnlijk studeer ik gewoon deze zomer af, en was ik sowieso niet in de problemen gekomen. Maar het is alsnog een fijn idee dat ik ruimte voor een beetje uitloop heb. Dus bij deze een voorzichtig ‘dankjewel’ aan de SGP. Ik had ze er gister nog een mailtje over willen sturen, maar hun site was natuurlijk dicht. Gekke mensen zijn het toch.

Natuurlijk is het uitstellen van slechte wetgeving alsnog geen oplossing. Huidige studenten hebben nu een jaartje om alles snel af te ronden, maar aankomende studenten gaan een grijze studieperiode tegemoet. Activiteiten naast je studie? pas maar op, voor je het weet krijg je een boete. Het feit dat werkgevers niet heel erg blij worden van CV’s waaruit blijkt dat iemand 4 jaar lang alleen maar met studeren bezig is geweest, wordt door de politiek blijkbaar niet belangrijk geacht.

Natuurlijk valt er genoeg te leren in hoor- en werkcolleges, maar er is zoveel meer. Commissiewerk, exchanges met buitenlandse universiteiten, ervaring opdoen in het bestuur van een vereniging; dat zijn belangrijke activiteiten voor een student. Activiteiten waar studenten zich in de toekomst veel minder snel op zullen storten, uit angst voor studievertraging. En dat is zonde, want het vormt je, en leert je echt heel veel dingen die je nooit in een collegebank of bibliotheek tegen zal komen.

Wat de SGP heeft gedaan is dus een beetje een dooie mus. Maar geeft iedereen wel een jaar extra om uit te zoeken hoe dit voorstel voor eens en altijd gesloopt kan worden. Of ik mee ga lopen in de nieuwe protesten die ongetwijfeld gaan komen? Natuurlijk niet, ik blijf natuurlijk een luie student, hoe denk je dat ik aan die vertraging kom?

 

One response to “Radiocolumn: Dooie mus van de SGP”

  1. Ingelise says:

    Die boete is op z’n plaats voor journalistiekstudenten die dit jaar in Utrecht begonnen zijn. Zeven weken les, een week vrij, maximaal twee tentamens, weer een week vrij, en dan begint de werkweek van twee en een halve dag precies weer. Ja, als je er dan nog lang over kunt doen verdien je ook wel een beetje een boete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *