in blog

Seks in het politieke landschap

Dat het tamelijk onverstandig is om weinig verhullende foto’s van jezelf op Twitter rond te sturen, zal Anthony Weiner niet snel vergeten. Het Amerikaanse congreslid hing eerder deze week de lier in de wilgen nadat afbeeldingen van zijn gezwollen geslacht de wereld over gingen. De fameuze bobbel in de grijze boxershort deed behoorlijk wat stof opwaaien.

Geslacht op pootjes
Politici zijn ook maar mensen, gemaakt van vlees en bloed. Ook zij worstelen op gezette tijden met een overvloed aan lustgevoelens – sla er de geschiedenisboeken maar op na. Is het om die reden wel terecht dat president Barack Obama verklaarde dat hij zou aftreden, als hij in de schoenen van stoute Weiner stond?

Het was nota bene een van Obama’s voorgangers in het Witte Huis die niet in staat bleek zijn seksuele uitspattingen te beteugelen. Met een zak popcorn op schoot keek de hele wereld toe hoe Bill Clinton, de machtigste man ter aarde, zijn verhouding met een 22-jarige stagiair opbiechte. Maar van aftreden was geen sprake.

Verstandig of niet, een seksueel schoolreisje hoeft dus niet per se het einde van een politieke carrière te betekenen. Niet iedere volksvertegenwoordiger wordt in de nachtelijke uurtjes achterna gezeten door een reusachtig geslacht op pootjes, met malende kaken en verstikkende hete brij. Met een beetje geluk en de juiste aanpak kom je er zelfs zonder al teveel kleerscheuren vanaf.

Hoeren, luiers en fietsenhokken
Toen in 2007 de naam van de Amerikaanse senator David Vitter opdook op een lijst van prostitutiebezoekers, trad de man in kwestie niet af, maar besloot hij publiekelijk zijn excuses aan te bieden. De setting klopte helemaal: Echtgenote aan zijn zijde, pruillipje naar voren en een paar bijbeloneliners ingestudeerd om zijn rede kracht bij te zetten. Zijn dwaalmomentje, plus het gerucht dat hij graag luiers droeg, werden hem vergeven.

Maar de man die nog het minst aanstoot neemt aan de mediahype rondom zijn seksleven vinden we in Italië, om preciezer te zijn in het plaatsje Arcore. Het is de Italiaanse premier Silvio Berlusconi die het daar in zijn weelderige villa zou doen met vijftig jaar jongere meisjes, complete orgies op touw zet en de deelneemsters uitbetaalt in contanten, juwelen en baantjes als weervrouw. Hoewel de oude smeerkees momenteel in een proces verwikkeld is vanwege vermoedelijke seks met de destijds 17-jarige ‘Ruby Rubacuori’, Ruby de Hartendief, regeert hij rustig door. Schaamte kent hij immers niet.

Maar ook in het normaal zo nuchtere Nederland, waar een gedeclareerde Ray Ban-bril al voor opschudding zorgt, gaan seks en politiek soms hand in hand. Toen in 2007 aan het licht kwam dat wethouder Paul Depla zich in de fietsenkelder van het stadhuis van Nijmegen naar verluidt kopjes had laten geven, kwijnde hij niet in eenzaamheid weg. Want alles wat in het fietsenhok van het stadhuis gebeurt, is een privézaak, dus ook een gevalletje fellatio. Drie jaar later mag Depla zich de trotse burgemeester van Heerlen noemen.

Weinergate
Dat Weiner afgelopen donderdag besloot op te stappen lijkt in deze context wat overdreven. Een foto van een onderbroekje staat immers niet in vergelijking met seks met een minderjarige of een senator in een luier. Het is vooral de steun binnen de partij die in grote mate bepaalt of een politicus valt of staat. Dat Weiner niet onmisbaar was en het feit dat de politieke agenda van de Democraten werd overschaduwd door een penis in erectie, deden hem de das om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *