Zo promoot je de Oeigoerse cultuur: met een food truck

Hij was een bekende rockmuzikant in zijn eigen land China. Nu heeft Payzulla Polat in de VS de allereerste Oeigoerse food truck ter wereld. Oeigoers?! Ja, op het menu staat een mix van rijst, noedels, veel kruiden en vlees.

Payzulla Polat heeft een bijzonder smakelijk migrantenverhaal. De Chinese rockster verruilde zijn gitaar voor een food truck in Boston. Hier probeert hij Amerikanen via hun maag verliefd te laten worden op de Oeigoerse cultuur.

Op zijn elfde leerde Polat (33) de muziek kennen van Metallica en Poison. Hij was meteen verkocht. Maar voor een Oeigoer die werd geboren in de Chinese provincie Xinjiang was het moeilijk om op de hoogte te blijven van zijn favoriete rockbands. Cassettebandjes met westerse muziek moesten met veel moeite de grens over gesmokkeld worden.

Het weerhield Polat er niet van om een Chinese rockster te worden. Na successen met de ‘flamencorumba’ fusionband Afangi werd hij de bassist voor de populaire rockband Askar Grey Wolf. Als lid van deze Oeigoerse U2 trad hij op in televisieshows voor duizenden fans in hoofdstad Beijing, en toerde hij door Europa, Azië en Australië. ‘Hun muziek klinkt alsof Led Zeppelin in een bar ruzie krijgt met muzikanten uit Iran, India, Afrika en Frankrijk’, schreef de Australische muziekjournaliste Madeleine O’Dea in The Beijinger Magazine over de band in 2009.

Lees ‘Zo promoot je de Oeigoerse cultuur‘ verder bij nrc.next (Blendle).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *