Recensie: The Pacific

“I’ll tell you what man, it scares me to today and it’s been sixty-seven years ago”, zegt een overlevende. Na een korte historische introductie door Tom Hanks begint ‘The Pacific’.

Zo heet de nieuwe miniserie van HBO die zich afspeelt tijdens de Tweede Oorlog. Niet in Europa, maar in het Pacifische gebied. Gemaakt door de mensen die al eerder ‘Band of Brothers’ voor HBO produceerden – oa Steven Spielberg, Eugene Kelly en Tom Hanks – beleefde dit tiendelige oorlogsdrama afgelopen zondag haar debuut op de Amerikaanse televisiezender.

‘The Pacific’ is kortgezegd de Aziatische versie van ‘Band of Brothers’. De eerste aflevering begint met een korte en voor de serie obligate, introductie van de hoofdpersonen. Journalist Robert ‘Bob’ Leckie ontmoet zijn buurvrouw Vera voordat hij naar het front vertrekt en belooft haar te schrijven tijdens de oorlog. De brieven die hij zal sturen zullen de overpeinzingen verwoorden waarmee de makers, de kijkers willen achterlaten. Handig en enigzins vertrouwd.

In de opbouw lijkt ‘The Pacific’ dus erg op zijn oudere broer. De setting daarentegen en de historie geeft gelukkig genoeg om te prikkelen. De desillusie van de soldaten na de eerste gevechten met de Japanners op Guadalcanal is prachtig in beeld gebracht wanneer een overlevende Japanse soldaat zich opblaast met een granaat. Of wanneer gedode Amerikanen aanspoelen samen met de wrakken van een bijna totaal gedecimeerde vloot.

Krachtig is de eerste aflevering van ‘The Pacific’ zeker. De montage is strak, net als het acteerwerk.  De snelle, hectische en heldere montage van de vechtscènes zijn realistisch, bedrukkend en plaatst de kijker levensecht tussen de schreeuwende en stervende mariniers in de jungle.

De makers spelen wel een beetje leentjebuur bij hun eerdere serie en ook ‘Saving Private Ryan’. Dat is goed te zien aan de landingsscene die bijna klakkeloos is overgenomen, compleet met kotsende mariniers. De techniek en de visuale kracht van de scene is wel beter, maar dit is dan ook het resultaat van veel oefening, die kunst baart.

Al met al lijkt de eerste aflevering een goede introductie te zijn voor deze nieuwe indrukwekkende serie. Later dit jaar zal ‘The Pacific’ in Nederland op de buis te zien zijn.

Op HBO.com kunnen Amerikanen de uitzending in zijn geheel terugkijken, maar aangezien wij Europeanen een “We’re sorry, this video is not available in your region” krijgen, kun je hier de aflevering bekijken op het befaamde youku.com

3 responses to “Recensie: The Pacific”

  1. Erik de Jong says:

    Kan niet anders zeggen dan dat het er gelikt uit ziet, ondanks dat het siamees is aan andere, door jou genoemde films.

  2. Ik sluit me aan bij de mening van Erik de Jong. Tot nu toe de afleveringen op tv gezien. Zeker niet slecht. Moet het beste nog komen? Band of Brothers en Saving Private Ryan tot nu toe beter. En ik wil bij deze ook Thin Red Line even noemen…..

  3. Theut says:

    Komaan, de landing in Normandië in de film ‘Saving Private Ryan’ is zonder twijfel gelijkaardig aan die zoals gebeurd in de Pacific. Je kan toch moeilijk een scène anders voorstellen (en dus niet zoals het in realiteit was) omdat het praktisch hetzelfde was als in een vorige film. Een historische gebeurtenis is zoals ze is en niet te veranderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *