Sex, Blogs & Rock ‘n Roll

Hij is toch wel de ‘golden boy’ van de Nederlandse blogosfeer: Ernst-Jan Pfauth AKA Dutchproblogger AKA ‘die gast van nrcnext.nl’. Zijn boek Sex, Blogs & Rock ‘n Roll ligt nu een maandje in de boekhandel, dus tijd dat ‘Het Rondje van Pavlov’ het eens onder de loep neemt. Recensie!

Kunstwerk Justus Bruns, etalage Athenaeum Boekhandel (c) Nina Berger

Succesverhaal

Het boek is een vlot geschreven en vermakelijke reis door de carrière van deze jonge blogger. Hij is jonger dan ik, maar ik ben niet jaloers, hoor. Echt niet. Ok, een beetje misschien.

Het boek leest als één groot succes en barst van de positiviteit: bijna geen dalen, alleen maar pieken. Een verhaal vol met vrolijke ontmoetingen met bloghelden zoals Michael Arrington (door in wit pak in te breken in zijn huis), feestjes in wereldsteden en bunkers, het organiseren en bijwonen van evenementen over de hele wereld en – niet te vergeten – veel prosecco en champagne.

Positivisme

En zo kom ik op hetgene wat ik in het boek mis: Pfauth’s bloed, zweet en tranen. Succesvol bloggen is hard werken. Hij noemt het wel, maar heel kort en oppervlakkig. Bijvoorbeeld hoe zijn stukken over zijn VN stage in New York door NRC afgewezen worden.

Toch blijft de toon opgewekt en het verhaal gaat in sneltreinvaart verder met het volgend hoogtepunt in zijn blogcarrière.

Tegelijkertijd is dit minpuntje ook de grote kracht van het boek. Het leest, zoals ik Ernst-Jan gewend ben in het echt: optimistisch, positief en gedreven. Ik kan hem bijna horen praten tijdens het lezen. En voelde ik tijdens het lezen die bevlogenheid die je hebt als je net begint met bloggen, of wanneer je op het punt staat iets briljants te plaatsen op je blog.

De man weet hoe je mensen moet inspireren. Zo had Pavlov anders nog altijd op een blogspot.com gezeten, en was Justus Bruns nu niet de man die ervoor gaat zorgen dat de reclame op Times Square in New York vervangen gaat worden door kunst.

Eigen parochie

Het boek geeft ook bruikbare tips voor het onderhouden van (het succes) van je blog: waarde toevoegen, reageren, blijven bloggen.

Het verhaal van ‘Sex, Blogs & Rock-‘n-roll’ lijkt op een preek voor eigen parochie. Maar, zoals Ernst-Jan droog tegen me opmerkte afgelopen donderdag bij zijn informele boekenborrel bij de Amsterdamse boekhandel Athenaeum: “Het is in ieder geval wel genoeg voor een tweede druk”.

Ik denk dat we dit boek binnenkort op de tafels of bureau’s van niet-bloggers gaan tegenkomen, als dat niet al gebeurd is. Waarom? Omdat het boek leest als een trein en Pfauth’s optimisme aanstekelijk werkt. Pfauth’s boodschap – je passie volgen, vooral niet verlegen zijn, hard werken en dan kan je ook echt de top bereiken – is er één voor iedereen, niet alleen bloggers. Het is er ook één die ik ter harte neem. “Blog On!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *