Radiocolumn: Ubbm jt afh nbbs fdiu njko ejoh

Voor Studradio op Unity FM verzorgt Het rondje van Pavlov wekelijks een radiocolumn, waarin we actuele onderwerpen niet schuwen. Hieronder de uitgeschreven versie; het audiobestand volgt later.

Claudia de Breij won gisteravond de Poelifinario 2010. De wat? De Poe-li-fi-nario. Hoewel misschien nog niet bij iedereen bekend, is het een belangrijke cabaretprijs die sinds 2003 wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Best wel een big deal dus, en Claudia de Breij liep er dit jaar mee weg. Mijn felicitaties.

Radiocolumn: Ubbm jt afh nbbs fdiu njko ejoh

Wat ik opvallender vind is de uitreiking van de Neerlands Hoop prijs, die gisteren tijdens dezelfde bijeenkomst plaatsvond. De prijs is bedoeld, en ik citeer, ‘voor die veelbelovende theatermaker die het grootste toekomstperspectief heeft.’ En wie heeft die prijs dan gewonnen, hoor ik jullie vragen? Paulien Cornelisse. Wie? Pau-lien Cor-ne-lis-se.

Paulien Cornelisse is dat tamelijk onooglijke vrouwtje dat je wel eens als tafeldame bij De Wereld Draait Door ziet struikelen over de komma,s en klemtónen van echte gasten, zonder in te gaan op wat ze te zeggen hebben. ‘Zei u nou dat een groot aantal Marokkanen gedeporteerd moeten worden vanwege de overlast die ze bezorgen? Maar, als ‘een aantal’ nader wordt gespecificeerd door een bijvoeglijk naamwoord, heeft een enkelvoudige persoonsvorm de voorkeur! Een groot aantal Marokkanen moet dus gedeporteerd worden. Gaat u verder met uw verhaal.’

Ik weet het: ik ben gewoon jaloers, en de beste stuurlui staan aan wal. Maar omdat een schip geen stuur heeft en een auto niet blijft drijven, durf ik toch te zeggen dat ik wel wat betere kandidaten had geweten voor de Neerlands Hoop prijs.

Toch wil ik, ter huldiging van Paulien Cornelisse, een ode brengen aan de Nederlandsche taal. Ik kreeg vandaag een email met feedback op een door mij geschreven artikel. Ik zou nooit een komma voor het woord ‘en’ moeten gebruiken; taalpuristen zouden het geen correct Nederlands vinden.

Ik wil met een enkele zin graag duidelijk maken op wat voor misvatting deze regel berust, en dat een komma op de goede plaats wel eens je zin en je gezicht zou kunnen redden:

Ik hou van meisjes die verslaafd zijn aan seks en mijn kleine zusje.

Moet daar een komma tussen, of niet?

5 responses to “Radiocolumn: Ubbm jt afh nbbs fdiu njko ejoh”

 1. Lorenz says:

  Helemaal eens met je column.

  En Paulien Cornelisse is het meest overschatte persoontje die de Nederlandse cultuur op dit moment ‘rijk’ is. Maar ja, DWDD he. Zelfs die bestseller van haar is gehyped. Daar viel ik me toch een potje van in slaap!

 2. Rieneke says:

  Niet als je er ‘van’ tussen zet.

 3. de Waard says:

  Een ‘van’.
  Of een ‘aan’, natuurlijk.
  Maar ach, als je toch nog een komma hebt liggen…

 4. Mag ik een komma neuken, euh… een klinker kopen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *