Radiocolumn: Hongaarse mediawet maakt de hele EU monddood

Voor Studradio op Unity FM verzorgt Het rondje van Pavlov wekelijks een radiocolumn, waarin we actuele onderwerpen niet schuwen. Hieronder de uitgeschreven versie; het audiobestand volgt later.

De muziek van rapper Ice-T  corrumpeert de jeugd. Daarom is er een onderzoek ingesteld naar het radiostation dat de nummers ‘It’s On’ en ‘Warning’  draaide in september. Deze nummers stammen uit 1993 en 2003. Welk exotisch en achterlijk land stelt een onderzoek in naar de strafbaarheid van deze oeroude muziek? Het zal je verbazen. Het is namelijk niet een land als Iran of Birma, maar een EU-land: Hongarije. Toevallig ook het land dat sinds 1 januari de voorzitter van onze Europese Unie is.

Objectiviteit en moraliteit kost negen ton
Op 20 december stemde het Hongaarse parlement in met een omstreden mediawet. Die verbiedt kranten, websites en omroepen om meer dan 20 procent van hun content of zendtijd te besteden aan berichten over criminaliteit. Die grens hebben ze gesteld om ervoor te zorgen dat het volk niet nerveus of bang wordt. Voor de handhaving van de wet heeft de Hongaarse regering een nieuwe media-autoriteit ingesteld. Die moet daarnaast ook oordelen of de berichtgeving van diezelfde media ‘moreel’ en ‘objectief’ is.

Is dat niet zo, dan worden boetes uitgedeeld van tussen de zeven en negen ton. Die media-autoriteit bestaat ook niet geheel toevallig uit mensen die loyaal zijn aan de regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orbán, die met een tweederdemeerderheid in het parlement deze wet gemakkelijk kon doordrukken.

Zelfcensuur door vage wet
Deze nieuwe wet is een grove beperking van de persvrijheid van de Hongaarse media. Want wat is ‘moreel’ en ‘objectief’ in de ogen van een regering die de laatste tijd nogal wat twijfelachtige wetten heeft doorgevoerd die doen denken aan het oude communistische bewind? Hongaarse journalisten zullen zelfcensuur gaan toepassen op hun producties, willen zij niet vervolgd worden voor het overtreden van de uiterst vaag omschreven wet.

Ook buitenlandse journalisten moeten uitkijken
En kennelijk is de macht van de media-autoriteit niet alleen beperkt tot publicaties of producties van Hongaarse journalisten, maar valt daar nu ook muziek onder. Het mooiste moet trouwens nog komen, want onder de nieuwe mediawet vallen ook buitenlandse producties over Hongarije. Dus als ik hier zeg ‘Hongarije is een stom land’, loop ik het risico om een gepeperde rekening op de deurmat te krijgen.

Inhoudsloze journalistiek
Het is natuurlijk nogal een ver-van-mijn-bed-show. Ik schrijf bijna nooit iets over Hongarije en ben er pas één keer geweest. Maar je kunt het vergelijken met de situatie in Nederland als mensen zoals voormalig alcoholist en DJ Koos de Jong het voor het zeggen krijgen. Jeweetwel, die godsdienstfanaat die zegt dat Lady Gaga, Kanye West en zelfs Jan Smit duivelse teksten uitkramen.

Dan hoef je geen leuke popsongs meer te verwachten op de radio of leuke concerten in de Heineken Music Hall (HMH).  Nee, alleen nog maar psalmen en hardop bidden slaat dan de klok. De akoestiek van de HMH is daar misschien wel geschikt voor, maar erg leuk en gezellig is het niet.

En zo is het nu dus ook gesteld met de journalistiek in Hongarije, die wordt hol als er niet snel actie wordt ondernomen door de EU-lidstaten. Want vergis je niet, dit gebeurt op een halve dag rijden van Nederland vandaan, in de achtertuin van de Europese Unie. Zwichten we hier voor censuur dan mogen we nooit meer iets zeggen over persvrijheid buiten de Europese grenzen. De mediawet uit Hongarije maakt ons dan allemaal monddood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *