Radiocolumn: Eén blikje bier? Zeg maar dag met Koninginnedag.

Voor Studradio op Unity FM verzorgt Het Rondje van Pavlov wekelijks een radiocolumn, waarin we actuele onderwerpen niet schuwen. Hieronder de uitgeschreven versie en het audiobestand.

Pavlov column ‘Zeg maar dag met Koninginnedag’ by Melvin Captein

Supermarkten in Amsterdam mogen op Koninginnedag nog maar één blikje bier per persoon verkopen. Tenminste, als het aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ligt. De Mokumse burgervader is bang dat jonge kids zich massaal gaan vergrijpen aan halve liters Schültenbrau of Argus als ze onbeperkt de schappen mogen plunderen. En daarom gaat Van der Laan binnenkort op bezoek bij de managers van Albert Heijn, Super de Boer en C1000. Om te praten. Over bier.

In die laatste zin zit al de fout. Je moet niet praten over bier, maar mèt bier. Koninginnedag is juist zo’n dag dat iedereen even lekker los wil, zonder raar aangekeken te worden. Dat levert een hoop rommel op, maar vooral ook een enorm verbroederingsgevoel. Iedereen viert feest, niemand voelt zich buitengesloten. Ingekakte kantoorlullen kunnen er na een dag hossen weer even tegenaan, pruimerige huismoeders voelen weer dat ze leven. Amsterdam is even helemaal één. De stad bruist, waarom het supermarktbier dan niet?

Ik kan eigenlijk geen goede reden bedenken. Het is gewoon een enorm ivoren toren besluit van mijn stadsbaas. Ten eerste omdat het een stuk betutteling met zich meebrengt, dat totaal niet past bij het liberale karakter van Amsterdam. Het vrijheidsmotto wordt met deze knullige overheidsbemoeienis behoorlijk onrecht aangedaan. Het zorgwekkende is: Ik signaleer daarin een trend. Vorig jaar werd het volume van de muziek op partyboten al aan banden gelegd, iets wat nou juist zo onmiskenbaar bij Koninginnedag hoort. Als het zo doorgaat, kun je volgend jaar niet eens meer een broodje beenham scoren in de Jordaan. Verboden door Eberhard. Te vet voor de volksgezondheid.

Wat me echter vooral stoort aan het voorstel van Van der Laan is dat het zijn doel compleet voorbij schiet. Er is in de stad zoveel bier te verkrijgen, dat het de rioolputjes inloopt. Naast de honderden café’s staan er ook nog eens duizenden particulieren op straat met marktkramen vol pils. Die kopen de dag voor het festijn ook gewoon een berg Atlas blikjes bij de Appie en maken met hun pens op een tray woekerwinsten. Massa’s gelegenheidsvenders lopen met koeltassen op hun rug en een heuptasje op hun buik hun pensioen veilig te stellen. Op iedere straathoek kun je wel een pretcilinder soldaat maken. Waarom zou je de feestvierende consument dus lastig vallen met een lullige vingerheffing die toch geen zoden aan de dijk zet? En dan heb ik het nog niet eens over de supermarkten die duizenden euro’s omzet mislopen.

Natuurlijk snap ik de overwegingen van de burgervader wel. Duurder bier is minder drinken, is minder problemen. Maar drinken doen de mensen toch wel, ookal moeten ze wat meer neertellen of een dag van tevoren hun gerstenat inslaan. Het is Koninginnedag, dan willen mensen tanken. Impopulaire maatregelen moeten ook genomen worden, maar als je de irritatie die dit gaat opleveren afzet tegen het beoogde effect, schiet Amsterdam hier niets mee op. Al was het alleen al omdat je bij één blikje bier niet eens voetbalplaatjes krijgt.

2 responses to “Radiocolumn: Eén blikje bier? Zeg maar dag met Koninginnedag.”

  1. Koen says:

    keurig foto bij dit bericht zeg!

  2. Arjan says:

    Inderdaad een heerlijk plaatje. Ik spreek voor mijn beurt als ik roep; ‘mooi was die tijd’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *