Radiocolumn: Valentijnsdag is voor losers

Voor Studradio op Unity FM verzorgt Het Rondje van Pavlov wekelijks een radiocolumn, waarin we actuele onderwerpen niet schuwen. Hieronder de uitgeschreven versie en het audiobestand.

Valentijnsdag is voor losers. Dat zette ik gisteren in een demonstratieve bui op mijn facebook. En dat was heus niet omdat ik na een ordinaire zuipsessie in de voetbalkantine, met een schotel opwarmhamburgers op schoot, eenzaam naar de mooie vrouwen in Secret Story lag te staren. Ok, misschien een beetje. Hoe dan ook, er werd driftig gereageerd op mijn genuanceerde thesis over de dag der liefde. Waar een enkeling me bestempelde als bromsnor of verbitterde haatmeneer, was het merendeel van de respondenten het echter met me eens. Nationale hartjesbalonnendag mag zo snel mogelijk worden afgeschoten.

Natuurlijk heb je als Valentijnshater al snel het stempel van zure single te pakken. Maar zelfs een verstokte vrijgezel als ik heeft heus wel de nodige romantiek in zijn donder. Enige punt is dat ik geen fictief passie-etmaal nodig heb om dat aan de dag te leggen. Liefde draait er om elkaar te verrassen en dat doe je dus niet op een vooraf door de commercie opgelegd ijkmoment. Kijk één restaurant in en je ziet tientallen uitgebluste stelletjes met een zure snuit in een coque au vin prikken. Liefde omdat het moet. Dat wèrkt dus niet.

Maar, zeggen de gelovers, Valentijn is niet alleen bedoeld om liefde te bevestigen. Het is ook de dag waarop duizenden mensen zich over hun angst heen zetten en hun heimelijke liefde uitspreken. Wanneer deze tegenwerping ter sprake komt, denk ik altijd onbewust aan verlegen kantoorklerk Herbert, die vanachter zijn ringbanden al weken naar de onbereikbare stagiaire zit te loeren. Door deze dag wordt Herbert nog eens extra getriggerd om zichzelf in een kansloos ravijn te storten. Na een genadeloze afwijzing en een vroege aftocht van kantoor, is het enige wat hij bij thuiskomst in zijn éénpersoonsflatje op de deurmat vindt een flyer van dönerzaak Amor, met een aanbieding voor een shoarmaschotel voor twee. Pijnlijk.

Er zullen heus mensen zijn die elkaar vinden op Valentijnsdag. Maar waarom zou je wachten met de sprong maken totdat de cupidobonbons met kleffe vulling weer prominent in de Appie liggen? Liefde ontluikt iedere dag, daar zijn geen zoetsappige chansons op de radio voor nodig. Ben je nog steeds niet overtuigd? Dan deel ik graag nog even de ‘geschiedkundige basis’ van je favoriete zwijmeldag. Ene Sint Valentijn huwde lange tijd geleden een heidense soldaat met een Christelijke vrouw. Als dank dat hij de liefde liet overwinnen op de toenmalige wetten mocht Valentinus van de romantische keizer Claudius met zijn harses op het hakblok. Misschien verklaart het waarom we vandaag de dag als een kip zonder kop liefdesthee en knuffelkoffie voor elkaar kopen. Eén ding is zeker: Heel commercieel Nederland houdt vandaag van u. Maar vooral van uw portemonnee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *