Radiocolumn: Moddergooien voor gevorderden

Voor Studradio op Unity FM verzorgt Het Rondje van Pavlov wekelijks een radiocolumn, waarin we actuele onderwerpen niet schuwen. Hieronder de uitgeschreven versie en het audiobestand.

Het startschot is gegeven: de soapserie omtrent de Amerikaanse presidentsverkiezingen is weer van start. Republikein Newt Gingrich heeft aangegeven uit te gaan zoeken of er genoeg draagvlak is om een gooi te doen naar het presidentschap. Dat is een mooie manier om te formuleren dat je wil weten of je genoeg geld binnen kan harken van kiezers en grote multinationals. Het duurt nog twee jaar voor Obama’s eerste termijn erop zit, maar in de Amerikaanse politiek begint het circus rondom een verkiezing altijd heel ver van tevoren. In de komende maanden zullen velen anderen, waaronder hoogstwaarschijnlijk Gristen-fundamentalist Mike Huckabee en de oerdomme Sarah Palin, zich ook in de race gaan mengen. En dat belooft weer veel goeds. Amerikaanse verkiezingen zijn namelijk totaal niet als de Nederlandse. Hoe extremer, hoe beter, lijkt het devies te luiden.

Feiten zijn van ondergeschikt belang, en een boete hier en daar voor onjuiste radio- en tv-spotjes zijn de middelen die het ultieme einddoel lijken te heiligen. Waar in Nederland uitspraken als ‘u draait, u bent oneerlijk’ de voorpagina’s halen, moet je in de goede U S of A toch echt van betere huize komen. Daar moet je minstens zeggen dat je tegenstander het liefst alle zieke ouderen af wil maken.

Obama kreeg het tijdens de vorige verkiezingen allemaal al over zich uitgestort. Hij was een extreme christen. Hij was een moslim. Hij haatte Amerika stiekem. Hij was niet in het land geboren. Hij was een socialist. Hij was een communist. Enzovoort. Ondanks al die aantijgingen wist Obama alsnog het presidentschap te bemachtigen. Daarom kan ik mijzelf alleen maar de vraag stellen: wat nu? Wat voor debiele hersenspinsels gaan tijdens de volgende verkiezingen naar zijn hoofd gegooid worden? Obama is onderdeel van de illuminati? Obama is een neonazi? Of, obama drinkt het bloed van onschuldige kinderen? Lach maar, noem het maar overdreven. Maar onderschat de krankzinnigheid van extreem-rechts Amerika niet. Ik ga er alvast voor zitten met een bak popcorn en een absurd grote beker frisdrank. Op zijn Amerikaans. Zoals het hoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *