in blog

De nieuwe journalist: geld verdienen met een iPad-app

Journalistiek bedrijven hoeft niet voor een hongerloontje. Met de juiste technische kennis, gevoel voor publiciteit en een gezonde ondernemersgeest kan je zomaar keihard je zakken vullen. Dit bewijst Geoff Keighley, een bekende gamejournalist, die een achtergrondverhaal als app op de iPad gaat verkopen.

Nadat Keighley besloot zijn journalistieke ambitie uit te breiden door programmamaker te worden (Game Trailers TV), heeft hij drie jaar lang op de achtergrond gewerkt aan de app The Final Hours of Portal 2. Hierin heeft hij intensief het proces gevolgd van het team dat nu al verantwoordelijk is voor de game van het jaar: Portal 2. Het resultaat? Een iPad-app met een verhaal van 15.000 woorden, interviews, foto’s, video’s, en allerlei interactieve content zoals een mini-game.

Keighley kon geen betere timing bedenken, want de game ligt net in de winkels. De app kost 1,99 dollar. Als we ook nog eens bedenken dat Portal 2 een succes wordt (deel 1 is meer dan vier miljoen keer gedownload), dan zou de gamejournalist wel eens een aardig zakcentje kunnen verdienen.

Is dit waar de journalistiek heen gaat? Zelfstandige journalisten die hun verhalen rechtstreeks op het internet verkopen? Het zou zomaar kunnen, maar om er genoeg mee te verdienen moet je bijna wel een autoriteit zijn om genoeg afzet te creëren, heel erg exclusieve content hebben en een verhaal hebben wat genoeg mensen boeit. In het geval van Geoff Keighley zou ik willen zeggen: check, check, en nog eens check. Een voorbeeld: het boeit mensen namelijk geen drol dat ene Hans Klis het format van Ernest van der Kwast jat en jodekoeken eet met Justin Bieber.

4 responses to “De nieuwe journalist: geld verdienen met een iPad-app”

 1. Hans Klis says:

  En bedankt voor de namedropping Lorenz 😉

 2. Lorenz says:

  Ik kon het niet laten, Hans, ik kon het niet laten…

 3. Hans Klis says:

  eigen posts doorlinken is goed voor de google ranking toch?

 4. Lorenz says:

  En goed voor de zelfkritiek! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *