Koninginnedag: Grachtengordels vs. boeren

Voor Studradio op Unity FM verzorgt Het Rondje van Pavlov wekelijks een radiocolumn, waarin we actuele onderwerpen niet schuwen. Ditmaal verzorgden Lorenz en Melvin hem live vanuit de studio! Check hieronder de bijbehorende video, geschoten door Hans:

Grachtengordelaar:

Ja, het mag dan wel snikheet weer zijn, maar ik doe wel gewoon mijn beste pak aan. We vieren vandaag wel de verjaardag van onze vorstin natuurlijk hè? Kijk, ik heb speciaal een klein accentje op mijn beige ribcolbert aangebracht: Een broche in de vorm van een klompje. Roodwitblauw. Koninklijk he?

Of ik me niet verder heb uitgedost? Puh, nee. Een koninklijke geboortedag vier je ingetogen. Met een kopje zwarte koffie en een halve oranje tompouce zonder pudding. Willem Alexander moet op nationale televisie ook altijd een gortdroge reep ontbijtkoek van een lijntje happen. Wie ben ik dan om luxe gebak te nuttigen? Weet je wat, ik haal het glazuur er ook af. Oranje boven, maar niemand gaat boven de prins.

De ramen? Die houd ik stijf dicht. Het volume van het Koninginnedag radioverslag moet zelfs voor even op 15 om het geloei van die provinciale dorpsidioten onder mijn raam uit te bannen. Wat een gepeupel! Als ik even naar buiten ga om op de vrijmarkt kopjes zonder oortjes of een antiek roestig opknapbeschuitblik te kopen heb ik direct twaalf koppen lauw bier in mijn nek liggen. Dat staat maar in elkaars oor te boeren en in wortelpakken speeksel uit te wisselen. Ik hoor de pis vanuit mijn slaapkamer in de grachten klateren. Probeer dan nog maar eens het Wilhelmus mee te zingen. Wat een barbaren!

Het ergste van alles: Als een kudde dikke hutspotkleurige olifanten vertrappen ze alle mooi schatten op mijn eigen kleedje. Als levenslang filatelist heb ik de meest spannende zegeltjes in de aanbieding. Maar daar een goed gesprek over voeren is onmogelijk met dat tuig. Ze likken liever elkaars gezicht af dan een vooroorlogse Poolse lijmrug. Kopen kebab in plaats van stroopwafels. Ik ben blij als het weer over is. Koninginnedag verloedert. Zo heeft Bea het nooit bedoeld.

Boer:

Beste opa, jij hebt duudelijk niets van Koninginnedag begrep’n he? Niets ingetog’n, feest moet je vier’n, zoals wij boer’n gewend zain. Dat is dus met veel bier en heel veel tiet’n weejewel. Wai doen dan blote bast’n en oranje verref op ons lichaam en goan dan dat hoofdstadje es lekker loat’n zien wie hier de baas is.

Doar draait het voor ons om, ouwe bok. Je kent dat liedje van Benny Jolink toch wel, “Zit iemand te zaiken voor nop, sla hem dan lekker voor z’n kop”? Nou da doen we dan ook in Amsterdam. Als iemand loopt te mekkeren dat we met onze gore pot’n over antiek prul lopen te dender’n, BAM, gewoon mepp’n en bier gooi’n. Dát is Koninginnedag.

Het kan ons geen moer schel’n wat jij van ons gebler vindt, weet je dat? Als zo’n lamme lul zegt dat we van z’n vriendin moet’n afblaifen, daar hebb’n wie gewoon schait aan. Gewoon dat shirt uitragg’n en dan noar tiet’n kaiken. En maar lach’n jong’n. Die mongool op z’n bek stamp’n en dat wijf met ‘r tiet’n meesleur’n. En dan gewoon illegaal brommers kiek’n he, als oe begrijpt wat ik bedoel. Niemand die het ziet, lekker lat’n gaan dan. Al die wijv’n zijn toch hoer’n.

Dat zeikend volkje daar in Amsterdam mott’n we niet ouwe man. En helemaal nie van die omhooggevallen mannetjes met hun bot’n. Laat staan die stomme kinders op de rommelmarkt. En mocht’n we jou daar tegenkomm’n terwijl we ouwe Playboys jatt’n dan kots’n we drie liter bier over je harses en dan hakken we je ball’n eraf,en lat’n we kleine kotertjes ernaar grabbel’n.

Volgens mij heb je het wel begrep’n, grachtengordeldiertje! Loat ons gewoon met rust, want met Konginnedag is Amsterdam voor de boer’n.

3 responses to “Koninginnedag: Grachtengordels vs. boeren”

 1. Hans Klis says:

  Heerlijke reactie op nujij.nl (http://tinyurl.com/4xsgrrk):

  “Kolere, druk op de link en krijg me daar toch een stel van die brallerige studentenkoppen te zien. Het type dat met een groepje van 10 een hele kroeg leeg krijgt met hun asociale aanwezigheid.

  Ga eens studeren waailappen.”

 2. Charlotte says:

  Mocht ik ooit kinderen krijgen, weet ik wie er verhaaltjes mogen komen vertellen. Heerlijk, jongens! Ik was alleen even bang voor een enorme bierboer op 4.19 ;-).

 3. Lorenz says:

  Die stond wel in de planning Charlotte! Helaas helaas…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *