7 flexplekken getest: een impressie

Voor de Nationale Flexplektest van Asus testte Lorenz zeven werkplekken door heel het land. Kan je er lekker werken of wordt je weggekeken? Is er lekkere koffie of drink je nog liever uit het toilet? Zeven oordelen vanuit de ogen van een doorgewinterde flexwerker.

Spaces Den Haag

By far de meest diverse flexplek qua interieur die ik heb mogen testen. Een grote, lichte ’main area’, een huiskamer, een hokje achter een gordijn, een bar, en een ruimte waar je in alle rust kan werken – gelijkend aan een studeerruimte op de universiteit. En die diversiteit is belangrijk – ideaal om even in een andere omgeving te werken.

Er waren wel wat zzp’ers, maar die zaten allemaal verspreid. Vooral veel mensen van het bedrijvencomplex boven Spaces waren hier aan het overleggen. Ik had niet echt het idee dat hier mensen bij zaten die met me wilden tafeltennissen (dikke plus!), maar gelukkig had de sales-dude daar wel zin in.

The Office Operator, Rotterdam

Soms kom je op plekken waarvan je denkt: zonde. The Office Operator is zo’n plek. Je kan er heel rustig werken. Maar het is er te rustig. Ik heb anderhalf uur lang in mijn uppie hier zitten werken, daarvoor en daarna zaten er ’mensen van boven’ te overleggen of gebruikten ze de plek om op iemand te wachten.

Waar ik persoonlijk naar zoek, is de ultieme combinatie van rust en rumoer. Van rumoer is hier geen sprake. Wel een pluspunt: er is ’bediening’ voor een kopje koffie (slechts 75 cent). Dat dan weer wel.

Maliebaan 45, Utrecht

Mijn favoriet van alle zeven flexplekken. Heeft er stiekem ook mee te maken dat het dicht bij mijn huis staat, maar vooral omdat de plek zo verrekte indrukwekkend is. Een prachtig oud pand, met een grote tuin en in elke kamer van alle verdiepingen een plek om te werken of te vergaderen. Had wel het idee dat hier ’alleen maar nette mensen’ komen. Maar de koffie maakt dat helemaal goed: je mag zelf spelen met een installatie waar menig barrista jaloers op wordt.

Regus, Rotterdam

De flexplekken van Regus Rotterdam doen een beetje denken aan Dirk Kuyt. Geen poespas, maar gewoon goed voor hard werk. Functie boven vorm dus, en dat is dikke prima. 

Hoewel het dus geen “inspirerende” werkplek is (het had iets weg van een oververlichte cubicle), en de koffie nou ook niet om over naar huis te schrijven is, kwam ik hier wel gewoon in een goede workflow. Dit zag ik ook bij andere flexwerkers: een heel startupteam zat hier in alle rust te programmeren. Ook kreeg ik hier heel erg het gevoel dat de organisatie niet heel “moeilijk doet”.

Broeinest, Eindhoven

Als je van heel veel rumoer houdt, dan moet je eens bij Broeinest op Strijp-S gaan zitten. Er wordt heel veel getafeltennist en heel veel gepraat. Maar er wordt ook heel veel gemaakt, en dat hoor je. Broeinest is namelijk perfect als je in de creatieve industrie zit en je er gratis aan je designs wil werken, met ontwerptafels en gereedschap en al. De locatie (Eindhoven = Dutch Design) is dan een voordeel. Voor mij persoonlijk was het echter een nadeel.

Nest, Amstelveen

Deze flexplek is vooral handig te bereiken als je met de auto bent. OV plus lopen is te doen, maar niet heel relaxed. Bij binnenkomst is het even onduidelijk waar je je moet melden, maar eenmaal binnen bij de flexplek… is het heel rustig. Heel, heel rustig. Mocht je zomaar even vergeten aan te melden, en lekker aan het werk zijn, verwacht dan geen begripvolle leiding, maar een getrainde Gestapo-gozer.

Douwe Egberts café, Eindhoven

Dit plekje zit lekker verstopt, en daar hou ik wel van. Klein, en de ruimte delend met een brillenwinkel. Ondanks de kleine koffiebar is het er nooit echt druk en kan je prima aan de slag. Ook zie je hier van alles langskomen: zzp’ers, studenten, oude omaatjes, dagjesmensen en datende jongelui. Hele sympathieke en fijne plek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *