Schorpioentje slikken in het Vodka Museum

Je hebt van die stapavonden dat je op plekken belandt waar je liever niet wilt zijn. Zo strandde ik laatst, op zoek naar nieuwe hotspots, in Café de Bronstige Tapir. Rare tent. Bij binnenkomst spuugt de kastelein je in je gezicht bij wijze van welkom. In de hele kroeg is geen vrouw te bekennen, afgezien van Schele Sjaan die op het kleine hoekpodium aan een paal kronkelt. Aan de bar kun je geen gesprek voeren zonder dat het woord ‘gokschuld’ of ‘penose’ valt. Kortom, om de avond door te komen is er nog maar één redding: Wodka!

Ja, dat is altijd hoe ik naar wodka gekeken heb: Als middel om een bij voorbaat kansloze avond zo onbewust mogelijk mee te maken. Na twaalf shots voorover met je kop in een schaal lauwe bitterballen donderen terwijl je keihard ‘nazzdrofjuh’ brult. Wat dat betreft was mijn bezoekje aan het Vodka Museum op het Damrak in Amsterdam een behoorlijke eye-opener. Want wat schetst mijn verbazing: Wodka is meer dan een vloeistof om je verf mee af te krabben. Je kunt het leren drinken. En zelfs lekker gaan vinden!

Het Vodka Museum zelf is dan ook meer dan een ordinaire zuipschuur. Bij binnenkomst krijg je eerst de geschiedenis van het alcoholische goedje te zien middels een rondleiding. Dan pas zie je eigenlijk hoe trots de Russen zijn op hun transparante nectar. Zo schonken de tsaren hun wodka uit een gouden fles in de vorm van een kroon. Naarmate de tour vordert wordt je om je oren geslagen met meer funfacts. Zo heeft de Russische zakenman een wodkacompartiment in zijn aktetas om direct zakendeals te beklinken. En brouwden soldaten vroeger hun eigen drank door spiritus en water te mixen.

Nadat je wodkakennis binnen no-time exponentieel is toegenomen voel je jezelf natuurlijk een hele kenner. Dat is het moment om met een kritische blik aan de bar plaats te nemen. Natuurlijk heb je totaal geen idee welke van de 40 soorten drank je moet bestellen. Maar om die Moskouse toeriste naast je te imponeren bestel je heel gedecideerd een Skorppio. Niet janken dan ook als er een klein schorpioentje in je glas blijkt te zitten. Gewoon opvreten dat met bittere wodka volgezogen kreeftje. Je bent hier wel voor de experience.

Gelukkig krijg je daarin wat begeleiding. De barvrouw leert je namelijk hoe je wodka eigenlijk moet drinken. En dat is dus niet met het glas tussen je tanden en je armen in de lucht je hoofd achterover gooien. Het devies luidt: Volledig uitademen, shot achterover gooien, inademen door de neus en uitademen door de mond. Voordat je dat alles in werk stelt dien je nog wel even aan een augurk te snuffelen. Natuurlijk voel je je een complete idioot als je heel intens aan een zure bom ruikt, maar het werkt. Je begint zowaar verschillen te proeven tussen de merken. Onze favoriet: Birch Vodka, gestookt van berkenhout.

Het Vodka Museum is een mooie plek om je uitgaansavond te beginnen. Er is een lounge, muziek en een gigantische diversiteit aan drank. Proeverijtje spelen met je vrienden voor dezelfde prijs die je in de kroeg betaalt. En als je eenmaal een favoriete wodka hebt gevonden, waggel je van je barkruk gewoon naar de souvenirshop en koop je een fles. Lekker voor thuis. Na zdorovje!

5 responses to “Schorpioentje slikken in het Vodka Museum”

  1. Erik de Jong says:

    Laatst nog met wodka verharde vogelpoep van het dak van mijn auto geschraapt.

  2. joop says:

    Wel een risicootje voorje autolack

  3. Sascha says:

    Ben er nog nooit geweest, en dat als Amsterdams/Russisch meisje. Wel een aanrader dus?

  4. Haha, bedrijf van mijn vader 😛 Zeker een aanrader, vooral als je zelf van Russisch afkomst bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *